Nya natthärbärget i Luleå, där bland annat EU-migranter ska kunna få en sängplats i vinter, försenas. Det här är en arkivbild. Foto: SVT

Väntan på härbärget: ”Det är bråttom – människor sover utomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Öppnandet av nya natthärbärget i Luleå kan komma att dröja.

– Vi är rädda att vi inte kan öppna förrän till jul. Det värsta är att behovet är stort och människor sover utomhus, säger Anna-Sol Renberg, verksamhetschef för Natthärbärget.

I oktober kom beskedet att hemlösa i Luleå och EU-migranter ska kunna få en sängplats nu när vintern kommer. Kommunen har hittat lokaler för natthärbärget på Lulsundsgatan 44 i  samma fastighet som Sundsgårdens vård- och omsorgsboende.

Boende ska få tycka till

Tanken var att natthärbärget med sina tio platser skulle öppna 15 november men nu kan det dra ut på tiden.

Natthärbärge i Luleå

 – Vi har fått beskedet att vi i måste vänta på bygglov. De människor som bor i närheten ska få chans tycka till och säga sitt och de har på sig till den tredje december och innan dess får vi inget bygglov. Sedan ska det upp i byggnadsnämnden och  andra praktiska saker ska åtgärdas innan vi är godkända att öppna, säger Anna-Sol Renberg.

”Större behov än vi trodde”

Hon ingår i en ideell förening som hjälper människor att få tak över huvudet och hon säger att behovet är stort.

– Behovet är större än vi trodde när vi startade upp förra året När vi drev härbärget förra vintern så hade vi 1 086  övernattningar på fyra och en halv månad.

Delar ut filar och mössor

Anna-Sol Renberg berättar att hon och andra i organsiationen under tisdagen träffade en grupp EU-migranter som inte hade någonstans att ta vägen:

– En del sov utomhus och andra i bilar. Det vi kunde göra för dem var att dela ut filtar och ge dem flera mössor, normalt brukar vi bara ge en mössa åt varje person.  Det är hemskt att lämna människor och veta att de ska sova utomhus på en filt, säger Anna-Sol Renberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Natthärbärge i Luleå

Mer i ämnet