Råneälven väntas drabbas av höga flöden. Foto: SVT Design.

Klass 2-varning för vattenflöden – ”mellan vart tionde och femtionde år”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden för främst Norrbottens inland. Framför allt pekas Råneälven ut där kulmen beräknas komma under lördagen.

Klass 2 utfärdas när det kan bli mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde och och vart femtionde år enligt SMHI. Det kan resultera i översvämningsproblem på utsatta ställen.

Till helgen beräknas snönsmältning bli mer intensiv i stora delar av fjällkedjan. Även vattenflödet i de stora älvarna förväntas att stiga.

– Det finns mycket snö kvar främst i fjälltrakterna och det finns risk för att vårfloden blir kraftig. Vi följer läget och uppdaterar våra varningar regelbundet, säger Göran Lindström, Vakthavande hydrolog på SMHI.

Höga vattenflöden i stora delar av länet

I övrigt har SMHI en klass 1-varning för höga flöden som gäller delar av fjällen, inlandet och kusten, som sträcker sig veckan ut, men som kan komma att förlängas. Råneälven nämns specifikt i SMHI:s varning och beräknas nå kulmen för vattenflödet under lördagen. Anledningen bakom de höga vattenflödena är snösmältningen. SVT Nyheter Norrbotten har tidigare rapporterat om rekordmycket snö i länet.

Dessutom varnar man för gräsbrand längs kusten och i inlandet.

I bilden ovan ser du exakt var SMHi varnar för höga flöden.

En stor vårflod med mycket höga flöden orsakas ofta av tre samverkande faktorer:

  • Mycket snö. Att se till snöns vatteninnehåll är viktigare än snötäckets tjocklek.
  • Snabb avsmältning. Det krävs höga temperaturer under hela dygnet för en snabb avsmältning. Varma dagar och kalla nätter gör att snön tinar och återfryser utan mycket avsmältning. Avsmältningen påskyndas också när det blåser då vinden bidrar till ett effektivare energiutbyte mellan luft och snö.
  • Riklig nederbörd. Regn i kombination med höga dygnsmedeltemperaturer påskyndar avsmältningsprocessen.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2020 – Norrbotten

Mer i ämnet