Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med ut till Hindersön i Luleå skärgård där Johnny Stålarm bor. Yrkesfiskaren upplever att isvägarna försvagats på grund av klimatförändrignar. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Klimatet försvagar isarna i Luleå skärgård – öbor mer isolerade

Uppdaterad
Publicerad

Mindre isutbredning och kortare tid då isen är farbar. Johnny Stålarm på Hindersön upplever att klimatet förändrat isarna i Luleå skärgård.

Johnny Stålarm är yrkesfiskare och permanent boende på Hindersön, en ö sju kilometer ut i Bottenviken utanför Luleå. När havet fryser till om höstarna börjar väntan på att isarna ska bli tillräckligt hållfasta för att man ska kunna ta sig med skoter över isen.

– Jag upplever att det dröjer längre in på vintern innan skoteråkningen kommer igång nu, jämfört med till exempel på 80-talet, säger Johnny Stålarm.

Klimatförändringar i Sverige

Svårare för arbetspendlare

Under höst och vår inträffar förfallstiden, den tid då isen inte bär att färdas på. Johnny upplever att förfallsperioden på hösten blivit allt längre, vilket gör skärgårdsbefolkningen mer isolerad, även om det finns en viss svävartrafik ut till öarna i Luleå skärgård.

– Det blir svårt för dem som arbetspendlar, säger Johnny Stålarm.

Följ med ut till Hindersön i klippet ovan.

Hur har klimatet förändrats i Norra Norrland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) är det den största temperaturökningen. I Norrland är ökningen från 1,5° till lokalt över 3,0° under vintern, med de högsta värdena i Lapplandsfjällen och längs Norrlandskusten. 

Snödjup och dagar med snö: Snödjupet uppvisar bara en svagt sjunkande trend och bland annat var snösäsongen vintern 2019/20 den längsta på nästan 25 år. Sedan millennieskiftet är det endast två vintrar som haft längre snösäsong än under referensperioden 1961–1990. 

Nederbörd: Vinternederbörden har ökat främst i norra Norrland med omkring 10 till 30 procent.

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet