Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tycker arrangörerna Ulf och Susanne Eriksson i Boden att klimat- och miljöfrågor har blivit ett viktigt inslag för skördemarknaden – hör mer i klippet. Foto: Erica Olofsson/SVT

Klimatfrågor växande fokus vid Bodens stora skördemarknad

Publicerad

Skördefest och Miljödagar i Boden är ett av Norrbottens största evenemang där Livsmedels-, kultur- och miljöföretag möter sina kunder. Målet är att bidra till en hållbarare värld.

I helgen hölls den den stora skördefesten i Boden för det 29:e året i rad. En marknad där lokala odlare, hantverkare och utställare möter sina kunder öga mot öga och skapar nya kontakter med myndigheter och samarbeten med företag.

”Frågorna är jätteviktiga för oss”

I takt med att klimat- och miljöfrågorna blir allt mer uppmärksammade runt om i världen så har fokuset på frågorna växt ordentligt även vid skördefesten i Boden.

– Vi kommer får en sådan käftsmäll av moder jord att vi inte reser oss på ett tag och ändrar vårt sätt att leva. De här frågorna är jätteviktiga för oss, bönderna och odlarna på skördemarknaden, säger Ulf Eriksson, en av arrangörerna.

Men på vilket sätt tror du att de här diskussionerna på skördemarknaden kan leda till någon förändring?

– Många skapar den första initiala kontakten med myndigheter, organisationer och företagare här på skördefesten. Sen skapar man nya mötesplatser där diskussionen förs vidare, säger Ulf Eriksson.

I videon berättar arrangören om de allt allvarligare diskussionerna bland bönderna och lokala odlarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.