Klimatstenen från Paris fortsätter sin färd

Uppdaterad
Publicerad

På klimattoppmötet i Paris för två år sedan lämnades stenen över till Milañ Loeak. Nu fortsätter stenen sin väg, fortsatt som en symbol mot klimatförändringar.

I Bonn under klimatförhandlingarnas sista dag lämnades stenen från Sápmi över till Maorifolket. Stenen blev under klimattoppmötet i Paris en symbol för urfolksgemenskap och klimatfrågan. Den bars av människor från Kiruna till Paris. Milañ Loeak från Marshallöarna tog emot stenen. I dag lämnade hon den vidare.

– Den här stenen ger oss möjlighet att återknyta och nå varandra. Det spelar ingen roll om vi bor i norr eller söder, vi hör ihop, säger Milañ Loeak till Sameradion & SVT Sápmi.

Klimatstafett Kiruna-Paris
Stenen överlämnad från Marshallöarna till Aotearoa. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

I 21 dagar och mer än 4.500 kilometer, sprang, gick och rullade tusen deltagare hela vägen till klimatmötet i Paris.

Det var riksteatern som initierade klimatstafetten ”Run for your life”, som startade på Luossavárri i Kiruna. Stenen hittades av Sara Marielle Gaup Beaska.

Se den känslosamma överlämningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatstafett Kiruna-Paris

Mer i ämnet