Det planeras en ombyggnation vid akuten i Piteå för att säkerställa personalens säkerhet. Men det är oklart när den kan påbörjas, säger ivak-chefen Christina Lundqvist. Foto: Anders Hjertström/SVT

Knivar och hot på akuten i Piteå: ”Kan ta sig till iva utan att stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön för personalen på akutmottagningen i Piteå är just nu kaosartad. Knivar och hot förekommer titt som tätt och nu slår fackförbundet Kommunal larm till Arbetsmiljöverket om säkerheten.

– Vi har också tvingats brotta ned aggressiva patienter, säger skyddsombudet Åsa Viklund.

Det som gör arbetsmiljön osäker är att patienter kan röra sig fritt och ta sig från akuten till andra avdelningar.

– Patienter kan komma från väntrummet in på våra expeditioner och kan gå ända upp på intensivvårdsavdelningen utan att någon kan stoppa dem, säger skyddsombudet på Kommunal Åsa Viklund.

Hon fortsätter:

– Förra veckan hade vi kniv inne på akutmottagningen och det har förekommit knivar tidigare. Det är en osäker arbetsmiljö. Vi har larmknapp till vaktbolag och överfallslarm, men det räcker inte.

Vill att Arbetsmiljöverket prövar fallet

Nu går Kommunal alltså vidare med en anmälan till Arbetsmilöverket där facket vill att ärendet prövas, samt att en inspektion genomförs för att skynda på arbetet med att förstärka säkerheten vid akutmottagningen. Vårdförbundet och Läkarförbundet står också bakom anmälan.

Inget startdatum finns

I nuläget kan regionen inte säga när en ombyggnation ska starta. Målet är dock att bygga om och därmed öka säkerheten för personalen.

Ett kostnadsförslag finns men beslutet måste tas av regionledningen.

– Vi har inget datum när ombyggnation kan ske. Det betyder inte att ärendet dragits tillbaka utan det finns fortsatta planer på den här ombyggnationen, säger Christina Lundqvist, chef för akutmottagning, ambulans och intensivvård i Piteå.

Beslut inom kort

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nordmark Nilsson säger att tjänstemännen just nu skissar på ett kostnadsförslag för en ombyggnad.

– Förslaget är på cirka 900 000 kronor. När det är klart ligger fattar jag ett beslut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.