Efter alla arbetsmiljöproblem är det klart att akuten i Piteå byggs om. Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson tar nu beslut om det. Foto: SVT/Arkiv/Anders Hjertström

Fackligt larm gav resultat – akuten i Piteå byggs om

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen vid sjukhuset i Piteå byggs om efter att facket Kommunal slagit larm om brister i säkerheten vid mottagningen. Regionen har via regiondirektören nyligen anslagit 900.000 kronor till ombyggnationerna.

– Underlaget som tagits fram är komplett och bra så det var inga problem för mig att fatta beslutet, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Knivar och verbala hot

Kommunal larmade i december förra året om brister i säkerheten på akutmottagningen vid sjukhuset i Piteå. Arbetsmiljöombudet Åsa Viklund vittnade om knivar, verbala hot och patienter som kunde röra sig fritt till andra avdelningar. I augusti vände sig Kommunal med stöd av Vårdförbundet och Läkarförbundet till Arbetsmiljöverket och krävde att verket skulle pröva ärendet.

– Det är jättebra att ombyggnationen blir av och jag hoppas dom börjar så snart som möjligt, säger Åsa Viklund och fortsätter:

– Den här frågan har varit aktuell i flera år men blev konkret när anmälan till Arbetsmiljöverket gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.