Kommunalrådet anmäler sig själv. Foto: SVT

Kommunalrådet anmäler sig själv – revisorerna utreder

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) har anmält sig själv till revisorerna och krävt att de utreder fyra ärenden där han varit ansvarig. Det hemliga förlikningsavtalet på två miljoner kronor är en av de frågor som nu ska granskas.

Klockan 07.53 på tisdagen skickade kommunalrådet ett mejl till kommunrevisionens ledamöter där han uppmanade dem att granska hans myndighetsutövande i fyra fall.

+ Utvärdering av en teknisk fråga på kommunstyrelsens arbetsutskotts dagordning.

+ Konsultköp för översyn av administrationen.

+ Konsultköp för att överklaga ett beslut om ett naturreservat.

+ Förlikningsavtalet om industrihuset i Porjus.

”Många frågor”

Robert Bernhardsson vill med sitt agerande få ett slut på snacket i samhället och en oberoende granskning.

– Jag har gjort det här med anledning av de framkomna synpunkterna på dessa ärenden och jag tycker att det är bättre att revisorerna granskar ärendena och inte oppositionspolitikerna Henrik Blind och Roland Boman. Om det finns något som kan göras bättre så får vi väl göra ändringar. Det är inte mer än så. Vi vill göra korrekta handläggningar och ett bra arbete. Det gäller inte minst förlikningsavtalet, säger han.

Kommunrevisionens ordförande Viola Walkeapää (SV) ger också klart besked – en granskning kommner att inledas. Första mötet blir på torsdag i nästa vecka.

– Vi inleder en granskning eftersom det är så många frågor runt dessa frågor och då framförallt förlikningsavtalet., men jag vill inte uttala mig mer förrän granskningen är slutförd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.