Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om satsningarna som Bodens kommun gör för att folk ska välja att flytta till Boden och jobba på det nya stålverket. Foto: Filip Öhman/SVT

Kommunalrådet i Boden vill ha mer hjälp från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) förväntar sig att regeringen hjälper till mer i satsningarna på den ”gröna” industrin.

– Kommunen kan inte vänta utan vi måste göra satsningarna nu, säger han.

Bodens kommun har satsat hundratals miljoner på att etableringen av H2 Green Steels ska bli verklighet. Satsningen innebär att kommunen måste förbereda för en befolkningsökning på 5 000 fler invånare till 2030.

– Om vi inte bygger ut Boden nu, med bostäder, förskoleplatser och annat, då kommer människor att bo någon annanstans, säger Claes Nordmark.

Staten borde stötta mer

Claes Nordmark menar att staten borde vara mer investerade i satsningen i norr.

– Regeringen måste svara på vad de ska göra för att så stora etableringar faktiskt ska bli av i Sverige. Regeringen inte svarat ännu och det tycker jag är bedrövligt. Sen kommer vi fixa det i alla fall, men vi får kämpa mer för det, säger han.

Vill lugna skeptiker

Kommunalrådet hävdar att det inte finns anledning till oro för att kostnaderna ska dra i väg för det utlovade järnvägsspåret.

– Om det skulle bli dyrare än planerat måste det tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Jag har väldigt svårt att se att vi skulle godkänna ett beslut där kommunen ska stå för hela kostnaden.

I klippet hör du kommunalrådet Claes Nordmark (S) om Bodens satsningar för att etableringen av det nya stålverket ska lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.