Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) kan röstas bort på nästa fullmäktige. Foto: SVT

Kommunalrådet kan röstas bort: ”Jag är besviken, upprörd och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) kan röstas bort på nästa fullmäktige och ersättas av alliansens kandidat.

– Jag är besviken, upprörd och arg, säger han.

Det råder politiskt kaos efter det förra fullmäktigemötet då de fyra partierna i jokkmokksalliansen röstade igenom förslag efter förslag tillsammans med SD:s två politiker.

”Jokkmokk tappar fart”

Bland annat blev det en ordförande för fullmäktige från Framtid i Jokkmokk och frågan om finansieringen av Vattenfalls nya kontor blev återremitterat.

Jokkmokk

– Vi har en ny majoritet i Jokkmokk som stöttar varandra i omröstningarna och det betyder sannolikt att kommunen kommer att få en ny ordförande för kommunstyrelsen efter årsskiftet, säger Robert Bernhardsson.

Han fortsätter:

– Jag är en politiker som jobbar för tillväxt och framtidsfrågor och när vi har en samlad opposition som aktivt motverkar möjligheten till fler jobb i kommunen så blir jag inte bara besviken, jag blir lite upprörd och arg. Det här leder förmodligen till att Jokkmokk tappar fart som kommun.

Lanserar motkandidat

Robert Bernhardsson kommer inte att lämna in någon avsägelse av uppdraget, men han riskerar att röstas bort den 10 december då fullmäktige ska fördela ordförande och vice ordförandeposter i styrelser och nämnder.

– Vi kommer att lansera en motkandidat till Robert Bernhardsson. Det är bara naturligt att göra så. Speciellt nu när vi inte riktigt vet hur de politiska styrkeförhållandena ser ut, säger Roland Boman, gruppledare för den största oppositionspartiet, Framtid i Jokkmokk.

Det sittande kommunalrådet tror också att det är han som kommer att bli oppositionens kandidat.

– Inga kommentarer. Om de andra partierna i alliansen vill att jag ska kandidera så får jag fundera på det då. I dag finns det ingen anledning att spekulera om det, säger Roland Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokk

Mer i ämnet