Kommunalrådsprocessen försenas av folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya kommunalrådsprocessen i Luleå kommer att försenas minst en månad på grund av folkomröstningen om skolan och i praktiken handlar det om att välja en kvinnlig ersättare till Lenita Ericson.

Krismötena har avlöst varandra efter chockbeskedet att kommunalrådet Lenita Ericson (S) avgår med omedelbar verkan för att hon upplevt sig motarbetad av partiledningen i Luleå.

Och det handlar framförallt om att bestämma hur det nya avhoppet ska hanteras.

Lenita Ericson (S) avgår

Tidsplan tas fram

Anders Öberg, ordförande för socialdemokraterna i Luleå, betonar att det fortfarande är varannan damernas som gäller och att Fredrik Hansson av allt att döma sitter kvar.

-Vi behöver ta fram en tidsplan för en nomineringsprocessen på samma sätt som vi gjorde för ett år sedan när Niklas Nordström avgick. Men vi vet inte hur processen ser ut ännu. Vi har bett valberedningen hjälpa oss att fundera på det, säger han.

Och det ser ut att bli en ny nomineringsprocess av två kommunalråd, men Fredrik Hansson får behålla sin roll som vice ordförande i kommunstyrelsen – om han vill.

En månads försening

Så den stora kampen kan bli om vem som ska bli nytt kvinnligt kommunalråd efter Lenita Ericson.

Men enligt uppgifter till SVT så kommer nomineringsprocessen att bli minst en månad försenad på grund av folkomröstningen om Luleås skolor.

Först efter valdagen den 8 november kan den dra igång eftersom ingen av de som är intresserade av den politiska posten vill stå och svara på skolfrågor under den lokala valrörelsen.

Och dagen efter kommunalrådet Lenita Ericsons avgång är reaktionerna starka bland folk i Lulea.

(Se reaktionerna här ovan).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lenita Ericson (S) avgår

Mer i ämnet