Sju personer sitter i det verkställande utskottet som får hård kritik av kommunalrådet Lenitha Ericson (S). Foto: SVT/Region Norrbotten/SVT

Här är politikerna bakom det kritiserade utskottet

Uppdaterad
Publicerad

När Lenita Ericson (S) meddelade sin avgång under tisdagen gav hon en rejäl känga åt socialdemokraternas verkställande utskott i Luleå. Enligt statsvetaren Simon Matti ligger en stor del av konflikten kring just utskottets ideologi vs det praktiskt kommunalrådsarbetet.

Det var på tisdagseftermiddagen som Ericson skickade ut ett mejl där hon meddelade sin avgång med omedelbar verkan. Kritiken var vass och särskilt inriktad på det lokala partiets verkställande utskott. Här är ett utdrag ur mejlet:

”Det lokala partiets verkställande utskott ifrågasätter och försöker kringgå mig i fråga efter fråga i en utsträckning som effektivt hindrar mig att fullt ut verka som ledare för oss folkvalda socialdemokrater. Det är omöjligt att vara kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ett helhjärtat stöd från partiets ledning”

Lenita Ericson (S) avgår

Sju personer i verkställande utskottet

Det verkställande utskottet är den mest inflytelserika gruppen i partiet och går att beskriva som en lokal partiledning. De som sitter i utskottet är:

  • Anders Öberg, ordförande
  • Yvonne Stålnacke, vice ordförande
  • Ia Uvberg, kassör,
  • Krister Johansson, representant för LO-facket
  • Kent Ögren, ansvarig för föreningsutveckling
  • Lenita Ericson, avgående kommunalråd (har rätt att delta vid möten)
  • Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande (har rätt att delta vid möten)

Det verkställande utskottet sysslar med att bestämma vilket håll Socialdemokraterna ska röra sig. Det handlar alltså inte om enskilda frågor eller ärenden, utan ideologi.

– Det är den mest inflytelserika gruppen. Vanliga partimedlemmar och fritidspolitiker har inte så mycket att säga till om egentligen. Utan det är det verkställande utskottet som bestämmer politikens inriktning och har det stora inflytandet, säger statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet.

Och enligt Matti är det här som en av de stora konflikterna bakom Lenita Ericsons avgång ligger, då utskottets inriktning ska genomsyra arbetet i kommunen samtidigt som man måste ta hänsyn till den kommunala verksamheten.

– Mycket har skurit sig. Verkställande utskottet och sossarna har inte velat acceptera att de inte har egen majoritet, utan har velat köra en egen linje. Sedan har man som kommunalråd insett att det inte går och det är en konflikt som ligger bakom det hela.

Ordförande beklagar Ericsons upplevelse

När SVT Nyheter Norrbotten pratade med Anders Öberg, ordförande för Socialdemokraterna och ordförande i verkställande utskottet, under tisdagen beklagade han endast beskedet.

– Jag vill prata med Lenita innan jag kommenterar vad hon skrivit och sagt.

Läs Lenita Erikssons brev i sin helhet här:

Härmed ställer jag min plats som kommunstyrelsens ordförande i Luleå till förfogande.

Sedan jag valdes till Socialdemokraternas gruppledare i kommunen har jag inte haft de förutsättningar som behövs för att utföra uppdraget. Jag hade hoppats och förväntat mig att de i den lokala partiledningen som inte stod bakom nomineringen av mig som ordförande och gruppledare skulle acceptera och agera utifrån medlemmarnas val. Det har tyvärr inte skett.

Det lokala partiets verkställande utskott ifrågasätter och försöker kringgå mig i fråga efter fråga i en utsträckning som effektivt hindrar mig att fullt ut verka som ledare för oss folkvalda socialdemokrater. Det är omöjligt att vara kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ett helhjärtat stöd från partiets ledning.

Det finns en djup skiljelinje mellan mig och verkställande utskottet gällande förhållningssätt till meningsmotståndare. Svåra prioriteringar och tuffa beslut behövs i politiken. Samtidigt är jag en stark anhängare av lyhördhet och respekt. De bästa lösningarna växer fram i samarbete och dialog, inte genom att dumförklara motståndare, medier och medborgare. Den populism som sprider sig i samhället idag besegras inte med ”vi vet bäst”-attityd. Jag gick till val som gruppledare på att öka transparensen och ha ett mer inlyssnande förhållningsätt till partikamrater och medborgare. Verkställande utskottet accepterar inte det.

Socialdemokraterna har gjort mycket gott för Luleå och kan göra det i framtiden också. Jag tror att en utdragen maktkamp vore mycket skadlig för partiet och demokratin. Därför avgår jag nu så att det finns gott om tid innan valet 2022 för partiet att samla sig och bygga en sundare kultur. Jag sätter min tilltro till de folkvalda ledamöterna i kommunfullmäktige, till medlemmarna och de socialdemokratiska väljarna. Ni är många. Ni kan förändra.

Jag kliver åt sidan med omedelbar verkan, men finns självklart tillgänglig för en ordnad överlämning av arbetsuppgifter och uppdrag.

Lenita Ericson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lenita Ericson (S) avgår

Mer i ämnet