Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lenitha Ericson (S) om varför hon avgår som kommunalråd med omedelbar verkan. Foto: SVT

Luleås kommunalråd avgår med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) ställer sin plats till förfogande omgående. Hon anser att hon inte har fått rätt förutsättningar föra att utföra uppdraget och menar att det pågår en intern maktkamp inom partiet.

Ericson meddelade sin avgång vid lunchtid på tisdagen via ett avgångsbrev. Läs brevet i sin helhet nedanför.

– Jag kliver åt sidan med omedelbar verkan, men finns självklart tillgänglig för en ordnad överlämning av arbetsuppgifter och uppdrag, skriver hon i ett mejl.

Hon skriver även:”Sedan jag valdes till Socialdemokraternas gruppledare i kommunen har jag inte haft de förutsättningar som behövs för att utföra uppdraget. Jag hade hoppats och förväntat mig att de i den lokala partiledningen som inte stod bakom nomineringen av mig som ordförande och gruppledare skulle acceptera och agera utifrån medlemmarnas val. Det har tyvärr inte skett.”

”Utdragen maktkamp inom partiet”

Lenitha Ericson vill inte ställa upp på en intervju framför kameran men säger till SVT Nyheter Norrbotten att hon redan tidigt förstod att uppdraget skulle bli tufft men att hon hoppades på att få stöd även från dem som inte ville se henne som kommunalråd.

– Jag har inte fått de förutsättningarna som behövs och jag tror verkligen seriöst att en utdragen maktkamp är mer skadligt för partiet.

Är det din bild av situationen, att det är en utdragen maktkamp inom partiet?

– Ja, och i huvdsak verkställande utskottet och den lokala partiledningen.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson säger att han blev förvånad över dagens besked.

– Jag blev otroligt förvånad.

Vad tänker du om det hon skriver?

– Inte mer än att situationen är ohållbar och det är oerhört dramatiskt, säger Anders Josefsson (M).

Luleå kommun skriver på sin hemsida att frågan om vem som kommer att ersätta Ericson kommer att beslutas av kommunfullmäktige.

SVT Nyheter Norrbotten söker verkställande utskottet för en kommentar kring Ericsons kritik.

Lenita Ericson (S) avgår

Härmed ställer jag min plats som kommunstyrelsens ordförande i Luleå till förfogande.

Sedan jag valdes till Socialdemokraternas gruppledare i kommunen har jag inte haft de förutsättningar som behövs för att utföra uppdraget. Jag hade hoppats och förväntat mig att de i den lokala partiledningen som inte stod bakom nomineringen av mig som ordförande och gruppledare skulle acceptera och agera utifrån medlemmarnas val. Det har tyvärr inte skett.

Det lokala partiets verkställande utskott ifrågasätter och försöker kringgå mig i fråga efter fråga i en utsträckning som effektivt hindrar mig att fullt ut verka som ledare för oss folkvalda socialdemokrater. Det är omöjligt att vara kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ett helhjärtat stöd från partiets ledning.

Det finns en djup skiljelinje mellan mig och verkställande utskottet gällande förhållningssätt till meningsmotståndare. Svåra prioriteringar och tuffa beslut behövs i politiken. Samtidigt är jag en stark anhängare av lyhördhet och respekt. De bästa lösningarna växer fram i samarbete och dialog, inte genom att dumförklara motståndare, medier och medborgare. Den populism som sprider sig i samhället idag besegras inte med ”vi vet bäst”-attityd. Jag gick till val som gruppledare på att öka transparensen och ha ett mer inlyssnande förhållningsätt till partikamrater och medborgare. Verkställande utskottet accepterar inte det.

Socialdemokraterna har gjort mycket gott för Luleå och kan göra det i framtiden också. Jag tror att en utdragen maktkamp vore mycket skadlig för partiet och demokratin. Därför avgår jag nu så att det finns gott om tid innan valet 2022 för partiet att samla sig och bygga en sundare kultur. Jag sätter min tilltro till de folkvalda ledamöterna i kommunfullmäktige, till medlemmarna och de socialdemokratiska väljarna. Ni är många. Ni kan förändra.

Jag kliver åt sidan med omedelbar verkan, men finns självklart tillgänglig för en ordnad överlämning av arbetsuppgifter och uppdrag.

Lenita Ericson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lenita Ericson (S) avgår

Mer i ämnet