Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överkalix kommundirektör Anna-Lena Brodin tycker att dödsfallen på äldreboendet är tragiska. – Vi har gjort allt i vår makt för att minska smittan, säger hon. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kommundirektören om dödsfallen i Överkalix: ”Hårt slag och så ledsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Inga nya fall av coronasmittade har konstaterats på ett äldreboende i Överkalix. Men att coronautbrottet har lett till att åtta personer har avlidit har satt djupa sår och kommundirektören Anna-Lena Brodin tycker att är tragiskt.

– Det är så ledsamt och drabbar en liten kommun extra hårt, säger hon.

Hur kunde så många insjukna i Covid-19? 

– Covid-19 är ett oberäkneligt virus. Regionen har gjort en smittspårning och man har funnit en möjlig smittväg, säger kommundirektören Anna-Lena Brodin.

Vad har kommunen gjort för att minska smittspridningen? 

– Direkt vi fick kännedom om smittan tog vi kontakt med vård- och hygien, smittskyddet och vi har kontinuerlig kontakt med hälsocentralen här i Överkalix. Vi höjde även vår nivå när det gäller vårt arbetssätt genom skyddsutrustning.  Vi tar även kontinuerliga tester på brukare och personal.

Känner ni från kommunen att ni hade kunnat göra något annorlunda för att minska smittspridningen?

– Vi har gjort allt i vår makt för att minska smittspridningen. Vi ser inte att vi hade kunnat göra något annorlunda. Vi har kontinuerliga möten om coronautbrottet och vi kommer att följa upp de här frågorna, säger hon.

I klippet berättar kommundirektören om coronautbrottet på äldreboendet i Överkalix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet