Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haparanda kommun bär inget ansvar efter snusrazzian i staden. Det berättar förvaltningschefen Spyridon Xenos i klippet. Foto: Filip Hannu/SVT och arkivbilder

Kommunen efter snusrazzian i Haparanda: ”Inte vårt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan slog polisen till mot en snusförsäljare i Haparanda som misstänks för medhjälp till grov smuggling. Kommunen som gett tillstånd till butiken menar att de inte har något ansvar.

I Haparanda finns det flera stora butiker som fokuserar på att sälja snus, trots 10 000 invånare.

Nyligen dömdes en man för att ha smugglat snus för stora summor och åklagaren Jonas Fjellström ställer sig frågande till kommunens kontroller.

– Det är märkligt att en så liten stad som Haparanda har en sådan marknad att man kan ha flera stora butiker för snusförsäljning. Det finns anledning att tro att det inte bara är för den svenska marknaden, säger han.

Tvetydig klausul

När Sverige gick med i EU fick man ett undantag för snusförsäljning som är förbjuden i övriga länder.

I bestämmelsen står det att Sverige ska se till att snuset inte kommer in på andra länders marknader. Klausulen tolkas däremot som att det är tillåtet att föra med sig för personligt bruk.

Snuset kan förbjudas helt

I Finland pågår nu en debatt om att helt förbjuda snus. Finländska EU-parlamentarikern, Heidi Hautala, har också ifrågasatt om den svenska produktionen enbart är för inhemsk konsumtion.

Haparanda kommun menar å sin sida att de enbart ser till andra faktorer när de beviljar tillstånden.

– Det är verksamhetsutövaren som bär ansvaret, säger Spyridon Xenos, tf. förvaltningschef.

Kommunen ska dock nu utöka samarbetet med andra myndigheter.

Detta hör du mer om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.