• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska snuset bort i Finland! Utrikesreporter Liselott Lindström berättar om det nya lagförslaget i vårt östra grannland. Foto: Claudio Bresciani , TT/SVT

SVT:s korrespondent: Därför stoppas snus helt i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finland kan komma att kraftigt strama åt sin tobakspolitik, rapporterar Svenska Yle. Det innebär att import av svenskt snus kan förbjudas helt.

Förslaget har lagts fram av en arbetsgrupp vid Finlands social- och hälsodepartement. Målsättningen är ett Finland fritt från tobaks- och nikotinprodukter år 2030, skriver Svenska Yle.

Om förslaget blir lag kommer finländare ha behövt fylla 20 år för att få köpa, importera eller äga tobaksprodukter, i stället för 18 som i dag. Det blir också slutrökt både på uteserveringar och hemma – för dem som bor i lägenhetshus – samt stopp för all snusinförsel till landet.

I dag är det förbjudet att sälja snus i Finland, vilket har lett till en ”enorm försäljning” på den svarta marknaden, enligt SVT:s korrespondent  i Finland, Liselott Lindström.

– Det går att få tag på även om det är olagligt att sälja. Men om förbudet träder i kraft kommer priset på den svarta marknaden att gå upp rejält, säger hon.

Alltmer populärt – trots förbud

I dag röker 12 procent av Finlands vuxna befolkning dagligen. Omkring 5 000 finländare dör varje år till följd av rökning, enligt officiella siffror.

Snus förbjöds i Finland när landet anslöt sig till EU 1995, men har på senare år blivit alltmer populärt. Merparten av snuset förs in i Finland från Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.