Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan nu har det inkommit omkring 100 intresseanmälningar, det berättar projektledaren John Sandström. I klippet visas en av de fastigheter som ska rivas. Foto: Filip Öhman/SVT

Luleå kommun river fastigheter – då kan du få hämta material

Uppdaterad
Publicerad

Två fastigheter i Luleå ska rivas – men innan det får allmänheten plocka på sig av interiören.

– Det är bra att kunna återanvända saker som annars bara bränns upp eller går på deponi, säger projektledare John Sandström.

Kommunen ska riva två fastigheter på Bergnäset i Luleå, men som en del i miljöarbetet kommer Luleåborna först att få plocka på sig det de vill ha.

– Det är ju bra att kunna återanvända saker som annars bara bränns upp eller går på deponi, säger projektledaren John Sandström.

Det är första gången som Luleå kommun valt att genomföra ett sådant här projekt.

– Kommunen river ett antal fastigheter varje år och om det här fungerar väl hoppas jag att det kan bli en fortsättning med fler objekt.

Så kommer det gå till

Det är dock inte fritt fram att bara vandra in och börja ta med sig saker hem, utan kommunen tar emot intresseanmälningar till och med den 26 maj, för att sedan lotta ut vilka som får komma in i fastigheterna.

Intresset från allmänheten har också varit påtagligt.

– Ja, intresset har varit rätt stort, vi har redan nu omkring 100 intresseanmälningar, säger John Sandström.

Vatten och el i fastigheterna har av säkerhetsskäl stängts av, men det finns trots detta ett par begränsningar i vad personer får ta med sig från husen.

I klippet hör du mer om vad man kan få med sig från fastigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.