De som skottar gatorna i Luleå kommun kommer bli tvungna att lämna stora snöhögar i bostadsområden. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen tvingas lämna snöhögar i bostadsområden

Publicerad

I Luleå börjar det nu bli fullt i kommunens snötippar och det innebär att snöhögar och snöupplag ute i bostadsområdena nu lämnas att smälta bort av sig själva.

Över en miljon kubikmeter snö ligger nu i de stora snötipparna utanför Luleå och så mycket mer får inte plats. Det betyder att snöhögarna ute i bostadsområdena får ligga kvar där de ligger tills de helt enkelt smälter bort.

– Det här är ett rekord. Vi har aldrig haft så här mycket snö, säger Patrik Ruumensaari, produktionsledare på Luleå kommun.

Lämnar snöhögar i bostadsområden

I många bostadsområden har snöhögarna växt sig höga och i exempelvis kanten mot Skurholmsberget i bostadsområdet Skurholmen finns ett stort snöupplag.

– Vi kommer att lämna kvar snöhögarna i bostadsområdena, säger Patrik Ruumensaari.

Patrik Ruumensaari.

Men han försäkrar att detta inte ska behöva leda till några bekymmer för de boende.

– Vi har koll på när det börjar smälta och vi kommer att ta fram brunnarna med grävmaskiner för att underlätta för vattnet att rinna undan. Sedan har vi dygnet-runt-jour och uppstår det några bekymmer någonstans så kommer vi att underlätta och ta bort det.

Men det kommer väl att bli ganska blött ute i bostadsområdena när det smälter?

– Det kommer att vara lite smältvatten. Men det är ingen tjäle under de här högarna så jag hopps och tror att det kommer att rinna undan när det börjar smälta, säger Ruumensaari.

”Klarar av ett par snöfall till”

På snötippen på Porsön ligger nu 550 000 kubikmeter snö och ungefär 100 000 kubikmeter till får plats – sedan är det fullt.

– Vi klarar av ett par snöfall till men sedan får det sluta snöa, säger Patrik Ruumensaari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer