Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunfullmäktige har nu beslutat att skjuta till 170 miljoner kronor för att kunna färdigställa det nya badhuset. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommunfullmäktige i Kiruna anslog 170 nya miljoner till badhusbygget

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Kiruna beslutade att skjuta till 170 extra miljoner till bygget av det nya badhuset.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att pengarna ska kunna sparas in på andra projekt i stadsomvandlingen.

I höstas slog generalkonsulten We group larm om att kostnaderna för det nya badhuset har dragit iväg och att det kommer att behövas ett tillskott i spannet 120-170 miljoner kronor.

Sedan dess har Kiruna kommun gjort en egen utredning som säger att badhuset kommer att få en slutkostnad på 717 miljoner kronor, vilket är 167 miljoner kronor mer än budget. Därför var förslaget ett tilläggsanslag på 170 miljoner kronor, vilket kommunfullmäktige klubbade under måndagen.

Badhusbygget i Kiruna

Ett beslut som var behövligt då de redan anslagna pengarna beräknas ta slut i februari och utan tillskottet skulle bygget stanna av.

Frågan är var pengarna ska komma från

Tjänstepersoner vid kommunen har fått i uppdrag att utreda om pengar kan tas genom att pressa kostnaderna på andra projekt inom stadsomvandlingen.

– Ännu har vi inte hittat någon besparing som kan ge i närheten av de pengar som det handlar om, säger kommundirektören Lennart Andersson.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger sig dock vara övertygad om att besparingarna går att hitta.

– Det ska inte landa på skattsedeln, säger han.

I klippet hör ni också kritiken från Roger Suup (C) i oppositionen om varför han ville flytta fram beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet