Den 8 november hölls en folkomröstning om skolorna i Luleå där alternativ 1 tog hem en storseger med över 91 procent av rösterna. Foto: SVT

Luleå kommun ger besked efter folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen kommer Luleå kommun hålla en pressträff. Där ska besked ges kring vad som sker efter folkomröstningen om skolstrukturen.

Under söndagen den 8 november genomförde Luleå kommun folkomröstningen om den framtida skolstrukturen. Alternativ 1 vann stort med mer över 91 procent av rösterna, vilket valnämnden fastställt.

Eftersom folkomröstningen är rådgivande är det politikerna som beslutar vilken effekt valresultatet ska ha. Innan folkomröstningen har barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) svarat på detta sätt kring hur resultatet ska tolkas.

– Det gäller att göra en analys. Hur ser det ut och hur det ser ut i olika valdistrikt för det är också en sak att fundera kring. Sedan ska man komma ihåg att det är en rådgivande folkomröstning. Det är väldigt viktigt att påpeka.

Besked under eftermiddagen

Vid 16-tiden under torsdagen kommer Luleå kommun att hålla en pressträff i regionhuset med anledning av folkomröstningen, vilket kommunalrådet Fredrik Hansson (S) bekräftat. Kommunen ska där informera om hur de går vidare i frågan kring skolstrukturens framtid.

På sin hemsida skriver Luleå kommun under onsdagen att kommunstyrelsens arbetsutskott ska ställning i frågan vid nästa sammanträde den 23 november. Sedan går ärendet till kommunfullmäktige för beslut om fortsatt inriktning.

Kommunstaben har föreslagit att kommunfullmäktige ska besluta om fortsatt hantering och det preliminära datumet för behandling där är den 21 december.

Alternativ 1, totalt 21 907 röster (91,02 procent): Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta i stället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.

Alternativ 2, totalt 1 774 röster (7,37 procent): Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet