Den anmälda konfirmationsprästen pratade om heterofober när hen fick kritik för sin syn på hbtq-personer. Foto: Johan Nilsson/TT

Konfirmanderna kritiska: ”Vi kände oss sårade”

Uppdaterad
Publicerad

Den anmälda konfirmationsprästen pratade om heterofober när hen fick kritik för sin syn på hbtq-personer.

– Vi blev så klart sura och kände oss sårade, säger en av konfirmanderna.

SVT Nyheter Norrbottern har tidigare berättat att en konfirmationspräst i Norrbotten hotat med djävulen och helvetet efter att ha påstått att homosexualitet kom in i världen med ondskan.

Konfirmand åkte hem

Föräldrarna anmälde hens agerande till domkapitlet som nu ska utreda vad som egentligen hände under sommarens konfirmationsläger.

– Vi blev så klart sura och argumenterade mot prästen och bad hen släppa ämnet och då började hen prata om heterofober. Det blev droppen för en av konfirmanderna som blev så sur att hen åkte raka vägen hem, säger en av konfirmanderna.

Hen beskriver delar av konfirmandlägret som ”väldigt jobbigt” och menar att de flesta blev sårade över prästens budskap.

– När hen sade att homosexuella och hela hbtq-samhället kom med ondskan så gjorde det väldigt ont för oss och det är ju inte heller rätt att hen ska bli sur på oss för att vi argumenterade tillbaka. Det är inte okej, säger hen.

”Tråkigt att läsa”

Enligt stiftsjuristen Heidi Stenberg kommer det nu att bli skriftväxling med prästen och föräldrarna och muntliga samtal med konfirmanderna.

Domkapitlets beslut i frågan kommer att fattas 24 oktober eller 12 december.

– Det är tråkigt att läsa det som anmälan anger och att vi nu har i uppgift att utreda vad som har hänt och även höra prästen i fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.