Präst anmäld av konfirmander – hotade med djävulen och helvetet

Uppdaterad
Publicerad

En konfirmationspräst i Norrbotten har anmälts till domkapitlet för att hen ska ha påstått att homosexualitet kom in i världen med ondskan och att det var djävulen som fick eleverna att reagera mot påståendena.

Konfirmationslägret, eller ”homofoblägret” som en del av deltagarna numera kallar det, ägde rum i somras i Norrbotten.

Ett av konfirmationsprästens budskap var att homosexualitet var en synd som kommit in i Edens lustgård med ondskan och att hen älskade syndarna, men inte synden.

”Hamnar i helvetet”

Konfirmationsdeltagarna reagerade starkt på hens uttalanden på lektionerna och en av dem frågade så här:

”Om Gud inte gillar homosexuella, varför har då Gud i så fall skapat homosexuella?”

”De homosexuella kom med ondskan och Gud tycker att det är synd att ha samsexade eller transexuella förhållande och man hamnar i helvetet för det.  Gud tycker inte att det ska vara så”,  svarade konfirmationsprästen som också dömde ut de deltagare som var kritiska till hen.

”Ni tycker kanske att det här är jättetråkigt och varför måste jag stå och babbla. Då ska ni veta att det är djävulen som får er att tycka så.”

Tiotal anmälningar

Dessa uttalanden återges i de anmälningar som ett tiotal föräldrar gjort till domkapitlet efter konfirmationslägret. Föräldrarna som har anmält prästen anser att uttalandena var helt otillbörliga och i konflikt med Luleå stifts värdegrund.

– Det här är väldigt olyckligt och absolut inte acceptabelt, om det ligger sanning i uppgifterna i anmälan. Vi måste i så fall se till att det här inte händer igen, säger biskop Åsa Nyström.

– Alla ska mötas med respekt och värme, oavsett vad prästen själv tänker och det gäller självklart också de samkönade paren. Vi ska vara välkomnande mot alla, säger biskopen.

Kan avkragas

Domkapitlet ska nu utreda vad som hänt under sommarens konfirmationsläger. Kyrkan har en tydlig reprimandordning: lägsta graden är en skriftlig erinran, sedan kommer en prövotid på tre år, slutligen finns så kallad avkragning, att man fråntas präst- eller diakonämbetet

SVT Nyheter har sökt konfirmationsprästen för en kommentar, utan att lyckas nå hen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.