Den anmälde konfirmationsprästen fortsätter att gå emot Luleå stifts kyrkliga värdegrund. Arkivbild. Foto: David Goldman/AP/TT

Prästens försvar: ”Homosexualitet är inte rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Den anmälde konfirmationsprästen fortsätter att gå emot Luleå stifts kyrkliga värdegrund. ”Homosexualitet är inte rätt. Det har med syndafallet att göra”, skriver hen.

Den konfirmationspräst som anmälts till domkapitlet för sin fördömande syn på homosexuella har nu svarat skriftligt på kritiken. Hen betonar att det handlade om bibelns syn på hur Gud skapade man och kvinna och om synen på äktenskap och sex.

”Syndafallets fel”

Och att hen sedan fick en fråga av en konfirmanderna om sin syn på homosexualitet. ”Jag svarade så mjukt och försiktigt som jag kunde att jag inte tror att det är rätt.”

”Men jag var också mycket noga med att poängtera att den som är homosexuell eller liknande inte är fel utan att det är något som har med hela skapelsens trasighet eller med syndafallet att göra. Vi lever alla i en fallen värld” skriver hen.

Stiftsledningen har tidigare hänvisat till Codex ethicus, den gemensamma värdegrunden för präster och diakoner. Där står det att de, oavsett sin egen uppfattning om samkönade relationer, ska bemöta samkönade par med respekt och värme och underlätta för dem att välkomnas i församlingens gemenskap. 

”Viktig åsikt”

Konfirmationsprästen menar att det är viktigt att respektera konfirmanders åsikt, men att hens åsikt är lika viktig.

”Inom den världsvida kristenheten är min åsikt vanlig, men kanske inte lika mycket i delar av svenska kyrkan”, skriver hen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.