Avkragning av präst – advokat befarar prästflykt

Uppdaterad
Publicerad

Den avkragade prästens advokat varnar nu för prästflykt från Luleå stift – om domkapitlets beslut står fast i överklagandenämnden.

– Präster har faktiskt rätt att särbehandla samkönade par, säger Andreas Stenkar Karlgren.

Advokaten Andreas Stenkar Karlgren menar att domkapitlets beslut att förklara hans huvudman som obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst är ett allvarligt misstag och en en våldsam överreaktion.

Han tror inte att beslutet kommer att stå sig i överklagandenämnden, men om det gör det kommer det att skapa en kyrklig splittring i stiftet.

”Teologisk bredd”

Andreas Stenkar Karlgren hävdar bestämt att kyrkan tillåter två olika synsätt på samkönade äktenskap – för och emot.

– Om alla präster vid alla tillfällen ska redovisa  hela kyrkans teologiska bredd när det gäller synen på samkönade par så faller det på sin egen orimlighet. Präster har faktiskt rätt att företräda en av kyrkans två ståndpunkter. De ska inte behöva redovisa två olika ståndpunkter så fort de får en fråga om det, säger han och fortsätter:

– Min huvudman har ju tvärtom ett uttryckligt stöd i sina ståndpunkter om bland annat homosexuella i kyrkans egna lärodokument. Hen är ingen rabiat person som hotat med helvetet och djavulen.

”En akut kris”

Han hävdar också att om beslutet skulle stå sig så skulle det innebära fullständigt förändrade förållanden i svenska kyrkan.

– Det är hundratals präster som inte kommer att kunna vara kvar och utöva sitt ämbete. På så sätt har domkapitlet försatt kyrkan i en akut kris där man antingen måste upphäva beslutet eller stöta ut en väldigt stor minoritet. Det är alltså väldigt mycket som står på spel,  säger Andreas Stenkar Karlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.