Konkursförvaltaren Hans Andersson har arbetat under många år med gruvbolaget Northlands konkurs. Foto: SVT arkiv

Konkursförvaltaren nöjd med att gruvan kunde fortsätta med ny köpare

Uppdaterad
Publicerad

Konkursförvaltare Hans Andersson är nöjd med sitt sexåriga arbete med gruvbolaget Northlands konkurs.

– Det fick en lyckosamt utfall med en fortsatt verksamhet, men det tog tid, säger han.

Hans Andersson har jobbat med Northlands Resources gruvkonkurs i sex år och är nu klar med det arbetet.

Han är nöjd, även om de flesta fordringsägarna inte fick ett öre betalt.

Northland konkurs

”En lönsam affär nu”

– Northlandkonkursen var ju den största i Sverige i modern tid på skuldsidan, så det fanns inte mycket pengar kvar att dela på. Det har varit en lång resa med komplikationer med miljötillstånden och en kamp mot klockan när det gällde att hitta en ny ägare, säger Hans Andersson.

Han känner stor tillfredsställelse över att konkursboet till sist kunde säljas och att gruvverksamheten utanför Pajala är igång igen i Kaunis Irons regi.

– Vi hittade en lösning och fick en köpare som nu bedriver en lönsam affär. Det gäller att samla i ladorna under tiden som de tjänar pengar och det verkar de göra nu. Nu får vi hoppas att bolaget också får igenom sin ansökan om ett nytt miljötillstånd och att gruvan i Sahavaara också kan öppnas. Det skulle ge stordriftsfördelar, säger Hans Andersson..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet