Foto: SVT/Arkivbild

Könsneutrala toaletter i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs könsneutrala toaletter i Luleå kommuns verksamheter. Detta efter ett beslut av kommunfullmäktige. Anledningen är att man vill förändra hur man ser på olika kön.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericsson säger tilll NSD att det bland annat handlar om att man ska byta skyltar men också bygga om vissa toaletter. Förändringen genomförs delvis av praktiska skäl, men huvudsyftet är enligt Lenita Ericsson, att förändra hur man ser på olika kön.

– Det tar ett antal år innan vi är i mål i detta, säger Lenita Ericsson, stadsbyggnadsnämndens ordförande (S) till SVT Norrbotten.

unisextoalett

Enskilda omklädningsrum

Handlingsplanen för de nya toaletterna berör även omklädningsrummen. Kommunens plan är att fler ska kunna byta om på egen hand i framtiden.

– Det är framförallt enskilda omklädningsrum det handlar om. Tanken är att vi successivt ska införa detta när vi bygger nytt, säger Lenita Ericsson (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

unisextoalett

Mer i ämnet