Män uppmanas ”sittkissa” på Luleås unisextoaletter.

Männen uppmanas att ”sittkissa”

Uppdaterad
Publicerad

Män uppmanas ”sittkissa” på Luleås unisextoaletter. Reaktionerna och råden är många när nu könsneutrala toaletter ska införas i Luleå kommun.

”Idén är väl god i sig om de som innehar en ”snopp” kunde ge fan i att stå och pissa”, skriver Eva Gyllecrantz till SVT Nyheter.

Många reaktioner på sociala medier

Reaktionerna gällande att män och kvinnor nu kommer att få dela toalett vid Luleå kommuns olika verksamheter har varit många under dagen. Inte minst på SVT Nyheter Norrbottens Facebooksida.

unisextoalett

”Tröttsamt med nerkissade ringar när man har Unisextoaletter”, tillägger Minna Laitila till dagens debatt om könsneutrala toaletter.

Bättre att män urinerar sittandes?

Det forskningen visar är att urinblåsan möjligen töms bättre när män kissar sittande.

”Då får alla lära sig att man kastar vatten sittande först innan vi kvinnor använder oss av dem”, skriver Monica Åsberg på Facebook.

Hälsovinst för män

Och överläkare Roger brännström som är Urologe vid Sunderby sjukhus säger att det kan ha en hälsovinst för män att sitta när de urinerar.

-Det kan vara bättre att sitta när man har lättare prostataproblem, säger Roger Brännström.

”Hoppas ni skippat klinkergolven för det stinker f...n på sådana toaletter när pink droppat ner genom fogen....går ej att städa bort”, påpekar Berit Matti Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

unisextoalett

Mer i ämnet