Visa alla (2)
Visa alla (2)

Luleå inför unisextoaletter: ”Vilket svammel“

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har nu bestämt att de ska satsa på könsneutrala toaletter i kommunala verksamheter. Ann-Helen Alm från Luleå tycker att beslutet är idiotiskt.

– Jag tycker att det är förjävligt att kommunen lägger tid och pengar på sådant här. Vilket svammel. Kommunen borde snarare bry sig om äldre som inte har det så bra, säger Luleåbon Ann-Helen Alm.

Luleå Kommun har i ett kommunfullmäktige beslut bestämt sig för att införa könsneutrala toaletter i kommunens verksamheter. Huvudsyftet är att förändra hur man ser på olika kön, säger Lenita Ericsson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande till NSD. Nämnden har även tagit fram en handlingsplan på hur processen ska gå till.

Både Ann-Lie och Hans ogillar Luleå kommuns beslut om könsneutrala toaletter Foto: SVT/Erica Larsson

Men beslutet ger upphov till starka reaktioner. Töreborna Ann-Lie Karlsson och hennes man Hans Nilsson besöker Luleå över dagen och roar sig över nyheten. De tror att män kan komma att tafsa på kvinnor om man inför gemensamma toaletter.

– Jag tror till och med att det finns risk för att det kommer ske våldtäkter på könsneutrala toaletter i Luleå, säger Ann-Lie Karlsson från Töre.

”Ingen stor grej”, säger Anna Backman om unisextoaletterna. Foto: SVT/Erica Larsson

Skoleleven Anna Backman från Luleå har däremot svårt att förstå hur en del kan bli upprörda av kommunens beslut om gemensamma toaletter.

– Jag tycker inte att detta är en stor grej. Det är väl bara bra med gemensamma toaletter. Jag förstår inte hur någon kan bli upprörd av detta. Vi har det redan på min skola och det är inga som helst problem, säger Anna Backman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

unisextoalett

Mer i ämnet