Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstgödseljätten får 40 hektar mark för fabrik i Luleå Foto: Filip Hannu/SVT/Arkiv/SVT

Spanska konstgödseljätten får 40 hektar mark för fabrik i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I veckan beslutade Luleå kommun att sälja 40 hektar mark till den spanska konstgödseljätten Fertiberia. Marken ligger på Hertsöfältet och bolaget har nu på sig fram till 2025 att sätta igång bygget.

Det är via dotterbolaget Green Wolverine AB som Fertiberia ska köpa marken i den blivande industriparken. Enligt Fertiberia väntas etableringen ge 500 arbetstillfällen när fabriken är igång och 2 000 underbyggnationen.

– Jag vet att Fertiberia är väldigt intresserade av att komma igång så fort som möjligt, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Vätgasanläggning tillkommer

Fram till idag har mycket konstgödsel importerats från Ukraina och Ryssland vilket betyder att det nu råder stor brist. Dessutom har branschen sökt efter sätt att ställa om och bli mer fossilfria vilket gjort att blickarna har riktats mot Norrbotten.

Fertiberia har även planer på att bygga en vätgasfabrik i till exempel Boden vilket skulle kräva stora mängder el. Bolaget kommer även producera stora mängder ammoniak men kommunalrådet tror inte att det kommer påverka boende eller naturen – vilket du hör mer om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.