Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hertsöbon Mattias tror att deras natur inte kommer drabbas Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Hertsöbon Mattias blir granne med konstgödselfabriken: ”Det är bra för bygden”

Uppdaterad
Publicerad

En liten bit skog kommer att bli kvar mellan villorna på Hertsön och den nya jättefabriken som ska producera konstgödsel. Mattias Näslund bor nära den skogsbit som är mellan platserna men tror inte att det kommer påverka dem negativt.

I veckan beslutade Luleå kommun att sälja 40 hektar mark till konstgödseljätten Fertiberia. Bostadsområdet intill är sedan tidigare vana vid stora industrier med främst SSAB och Mattias Näslund tycker det är rätt att Sverige producerar eget konstgödsel.

– Det pratas om ungefär 500 arbetstillfällen. Sen har vi allt runt om kring med underentreprenörer så det skapar betydligt fler än det, säger Mattias Näslund.

Nu kommer Fertiberia klara omfattande miljötillstånd för hanteringen av alla kemikalier och Hertsöbon Mattias tror att deras natur inte kommer drabbas. Det hör du mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet