Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland kan jag känna stackars Eivor, nu kommer det något fräckt på ditt fina broderi” – Se Luleåbon Saras reviderade broderier i klippet. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Konstnären Sara i Luleå sätter ny udd på klassiska broderier

Uppdaterad
Publicerad

På stadsbiblioteket i Luleå hänger en broderad domherre som kvittrar ”dö”. Det är ett av verken i Sara Lindqvist Vrils utställning.

– Antingen gillar man mina broderier och förstår min humor eller så gör man inte det, säger konstnären.

Sara Lindqvist Vril konstnärliga uttryck tar form i broderi och tovning. Nu återbrukar hon även gamla broderier som hon hittar på second hand.

– Jag tvättar dem, sätter dem i frysen, lagar dem ibland och gör eget typsnitt. Broderi tar lång tid. Det ska det göra och det trivs jag med, säger hon.

Hennes samtida revideringar i de klassiska motiven har satt leenden på flera läppar och en del av verken i stadsbiblioteket är redan sålda.

– Broderade fåglar är alltid tysta så jag brukar ändra så att de öppnar näbbarna så att de pratar, säger konstnären och skrattar.

Se återbrukskonsten och hör konstnären i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.