Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kopparfyndigheten i Viscaria är större än man tidigare trott och nu hoppas Copperstone att miljöstillståndet vinner laga kraft så att gruvan kan återöppnas. Foto: Fredric Alm

Mycket mer koppar än väntat i Viscariagruvan – ansöker om miljötillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Prospekteringsborrning i Viscariagruvan utanför Kiruna visar att fyndigheten är mycket större än man tidigare trott. Nästa steg är att lämna in ett miljötillstånd för att öppna gruvan på nytt.

– Det är en fantastisk fyndighet med hög kopparhalt, säger Jörgen Olsson, styrelseordförande i gruvbolaget Copperstone.

Copperstone ska lämna in en ansökan om miljötillstånd för brytning av koppar i Viscariagruvan utanför Kiruna i mars 2022.

– Vår förhoppning är att vi ska erhålla ett lagakraftvunnet miljötillstånd under 2023 och då kan vi ha en egen kopparproduktion 2025, säger Jörgen Olsson.

Viscariagruvan

”En fantastisk fyndighet”

Gruvbolaget fortsätter med prospekteringsborrning vid Viscariagruvan och just nu är två borrriggar igång i området. De söker svaret hur mycket koppar som finns vid den gamla gruvan som stängdes vid årsskiftet 1996/97.

– Det här är en fantastisk fyndighet, vi har en hög kopparhalt och vi har fortfarande våra malmådror öppna både på djupet och på bredden så vi vet fortfarande inte om hur stor Visacriafyndigheten är, säger Jörgen Olsson.

Kan skapa 250 nya jobb

Tidigare hade gruvbolaget uppgifter om att det fanns 59 miljoner ton kopparbärande berg med kopparhalten 1,2 procent i Viscaria. Men på dagens presskonferens meddelade bolaget att det finns indikationer på att fyndigheten är mycket större.

Vad betyder det?

– Vi har sagt att vi kan producera cirka 30 000 ton färdig kopparslig per år, säger Jörgen Olsson.

Om gruvan öppnas räknar bolaget att det skapas 250 nya arbetstillfällen.

Hör mer i videon vad styrelseordföranden Jörgen Olsson säger om fyndigheten i Viscariagruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet