Korta väntetider inom cancervården

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar SVT:s granskning av sjukvården och äldreomsorgen. Nordnytt har tittat på cancervården i Norrbotten som har kortare väntetider, för de flesta patienter, jämfört med andra landsting

Det visar Socialstyrelsens rapport om väntetider inom cancervården.

Det gäller bland annat bröstcancerdrabbade kvinnor som kommer till Sunderby sjukhus för behandling. Förklaringen är ett rationellt sätt att arbeta:

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

-En viktig faktor här i Norrbotten är vårt sätt att jobba. När patienter kommer hit för vidare utredning så kan våra bröstradiologer ta alla de prover som behövs på en gång. Patienten behöver inte vända sig till andra enheter som man kanske måste hos andra landsting i Sverige, säger enhetschef Janet Åhman, vid mammografin på Sunderby sjukhus.

-Det är verkligen bra att patienten inte behöver gå till olika instanser under själva utredningen. Det är en viktig kvalitetsfaktor för oss att vi har korta väntetider, säger överläkaren Anna-Stina Landström Eriksson.

Socialstyrelsen statistik visar att bröstcancerpatienter i Sverige kan få vänta upp till 32 dagar från det första specialistbesöket till att behandlingen är igång – men det ser alltså bättre ut i Norrbotten. Här är väntetiden 18 dagar.

Är korta väntetider detsamma som att det är bra kvalité på bröstcancervården i Norrbotten?

-Det är en del av kvaliteten. Desto längre tid man får vänta desto jobbigare för kvinnan och det är negativt. Målet är att komma till behandling så snabbt som möjligt, säger Anna-Stina Landström Eriksson.

Cancervården i Norrbotten kan visa upp kortare väntetider än de flesta landsting även när det gäller andra diagnoser. Till exempel när det gäller lungcancer så är väntetiden för patienterna i Norrbotten 22 dagar – sju dagar kortare än rikssnittet- och det gör att länet hamnar på tredje plats när det gäller korta väntetider.

Bäst i landet är Norrbotten när det gäller korta väntetider för sjuka som drabbats av njurcancer. De 18 patienter som behandlades för det under 2012 hade en väntetid från remiss till behandlingsstart på 38 dagar. I snitt får patienter i Sverige vänta 59 dagar på åtgärd.

-Det beror på att vi prioriterat cancervården mycket och att vi har koncentrerat vården. Det leder till att de som arbetar med patienterna blir duktigare och utvecklar en bättre vård, säger landstingsrådet Britt Westerlund (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet