Foto: SVT

Kostnaderna kan landa på 28 miljoner

Publicerad

Ingen kan i dag säga vad rättegångskostnaderna för Girjasmålet kommer att landa på. Siffran 28 miljoner är SVT:s egen uppskattning. Så här räknade vi.

Det enda siffror som hittills är redovisade är kostnaderna för första förhandlingsrundan i Gällivare tingsrätt där Girjas sameby hade utlägg på 7,2 miljoner kronor. Advokatbyrån Peter Danowsky & partners började arbeta med fallet redan vintern 2007-2008 och har redan gjort det stora jobbet med att göra utredningar och ta fram bevis.

Innan rättegångarna startade beräknade Girjas sameby och Svenska samers riksförbund att kostnaderna skulle landa på omkring 11 miljoner, men med tanke på att man redan är uppe i 7,2 miljoner är det tveksamt om kalkylen kommer att hålla. Vi håller en slutsumma på 14 miljoner för samebyns del som trolig.

Rätten till fjälljakten

Vi bygger detta på statens antagande att rättegångarna i hovrätten och Högsta domstolen vardera kommer att kosta ungefär hälften av tingsrättskostnaden.

Det ger följande uppställning:

Tingsrätten: 14 miljoner kronor.

Hovrätten: 7 miljoner kronor.

Högsta domstolen: 7 miljoner kronor.

Summa: 28 miljoner kronor kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet