Justitiekansler Anna Skarhed, till vänster, under Girjasrättegången. Foto: SVT

Tiotals miljoner i potten – förloraren betalar allt

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara rätten till jakt och fiske som finns i potten i den stora Girjasprocessen som har gått vidare till hovrätten. Det handlar även om enorma kostnader för rättegångarna -- där förloraren betalar allt.

Frågan om jakten till jakt och fiske i renskötselområdet avgörs i en rättsprocess som blir mer än tio år lång. Och det är inte gratis att anlita jurister.

Girjas sameby och Svenska samers riksförbund, SSR, har sedan vintern 2007-2008 anlitat välrenommerade advokatfirman Peter Danowsky & Partners för att göra utredningar och ta fram bevis för samebyns sak.

Rätten till fjälljakten

Hittills har det räntat sig.

I tingsrätten vann samebyn och staten fick betala sina egna kostnader på 6,8 miljoner och samebyns kostnader på 7,2 miljoner kronor, totalt alltså 14 miljoner kronor.

Löpande räkningen fylls på

Nu går processen vidare i Hovrätten och den löpande räkningen fylls på. Enligt justitiekanslern Anna Skarhed skulle kostnaderna totalt bli lika stora för statens del i de kommande rättegångarna som hittills i tingsrätten.

Om vi ponerar att detsamma gäller för samebyn blir den totala kostnaden 28 miljoner kronor.

Frågan är, finns dom pengarna hos Girjas sameby och SSR om man skulle förlora?

Matti Berg. Foto: SVT

– Det finns ett kollektivt beslut av Sveriges samtliga samebyar att stämma staten så det blir ett gemensamt problem om den dagen kommer. Men vi har ingen annan väg att gå än den juridiska vägen för att få rättslaget fastslaget, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby,

Omkring fem miljoner av finansieringen kommer från en rättskyddsförsäkring och ytterligare pengar är lån från Samefonden. SSR och Girjas ligger dock ute med alla pengar tills domen vinner laga kraft.

– I övrigt talar vi inte om för motparten vad vi har för ekonomiska resurser, säger Jörgen Jonsson, ordförande för SSR.

Riskerar ekonomisk smäll

Frågan till statens representant är om det är rimligt att samebyarna i Sverige ska behöva riskera en ekonomisk smäll av den magnituden, för att få det oklara rättsläget klarlagt?

– Det kan man verkligen diskutera. Av den anledningen begärde vi inte ersättningen för alla våra kostnader just av det skälet, säger Anna Skarhed.

Staten prutade ned yrkandet med en tredjedel av de verkliga kostnaderna med tanke på att statens utredning kunde ha bäring även på andra mål.

Skulle då frågan kunna lösas på något annat sätt? Frågar man samebyn är svaret givet

– Vi skulle aldrig ha behövt komma till rättssalen, utan det här skulle ha lösts politiskt, säger Matti Berg.

Justitiekanslern anser att rättsläget inte alls är oklart och att riskerna alltid måste tas av den klagande parten.

Anna Skarhed. Foto: SVT

– Jag tror att vi alla måste vara överens om att våra skattemedel måste användas rätt och det innebär att vi inte alla kan föra processer hur som helst i domstol utan att vi tar den här risken, säger Anna Skarhed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet