En kraftig brand utbröt i ett flerfamiljshus i Luleå sent på onsdagskvällen. Boende fick evakueras från byggnaden. Foto: Filip Hannu/SVT

Kraftig brand i flerfamiljshus i Luleå – flera evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerfamiljshus i Luleå drabbades av en kraftig brand under onsdagskvällen. 17 personer evakuerades från byggnaden.

Räddningstjänsten arbetade i flera timmar med att få kontroll på branden.

– Vid 03-tiden betecknade vi branden som släckt, säger Patrik Lindfors, inre befäl hos räddningstjänsten.

Larmet om branden på Kungsgatan kom strax efter 21.30 på onsdagskvällen. Räddningstjänsten från Luleå var på plats med ett stort antal enheter. Totalt sett jobbade 25 personer med att släcka branden.

Huset är stort och innehåller många lägenheter. Samtidigt som räddningtjänsten kämpar mot lågorna evakuerades samtliga boende från huset.

Huset evakueras

En person åkte till sjukhus för kontroll, men ingen skadades allvarligt i branden. Branden spred sig på vinden mellan den fjärde och femte våningen.

På torsdagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att runt 10 lägenheter är obebodda. Det är i nuläget oklart hur många som kommer att kunna bo i sina hem de kommande dagarna.

– Natten har varit hektisk. När vi kommer fram ser vi att det slår ut lågor mellan våningsplan fyra och fem. Vi skickar in rökdykare som söker av lägenheter och hittar ingen brand utan det är en konstruktionsbrand som startade mellan våning fyra och fem, säger insatschefen Niklas Bergman till SVT på torsdagsmorgonen.

Polisen utreder mordbrand

Vid 06.00-tiden meddelade polisen att de utreder ärendet.

– Det är standard att inleda förundersökning med brottsrubriceringen mordbrand i sådana här lägen. Det finns ingen misstänkt person i nuläget, säger Casey Causevic, RLC-befäl vid polisens ledningscentral.

SVT:s Linda Jones var vid brandplatsen vid 07.00-tiden. Platsen är fortfarande avspärrad och räddningstjänsten fortsätter bevaka byggnaden.

SVT:s reporter Linda Jones var vid brandplatsen vid 07-tiden på skärtorsdagen. Klockan 9 hålls ett möte. Foto: Linda Jones/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.