Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Bengt Ekenstierna hur elpriserna skulle påverkas om Sverige blir ett enda enhetligt elprisområde. Foto: Arkiv, Carolina Svalbacke/SVT

Experten om Tidöavtalet: Kraftigt höjda elpriser i norr – men löser inte problemet i syd

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Tidöavtalet ska ett enda elprisområde införas i hela Sverige. Men enligt elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna skulle detta inte lösa problemet med höga elpriser i Skåne – däremot drabba det norra Sverige.

I Tidöavtalet har regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna kommit överens om att hela Sverige ska bli ett enda enhetligt elprisområde. Det skulle betyda att konsumenter betalar samma pris för el oavsett om du bor i till exempel Norrbotten eller Skåne.

”Markant högre elpris i Norrland”

Men enligt Bengt Ekenstierna, analytiker med ett långt förflutet inom elbranchen, skulle en sammanslagning av elprisområdena inte lösa problemet med höga elpriser i Skåne. Däremot skulle det drabba Norrland.

– Det skulle leda till ett markant högre elpris i Norrland samtidigt som elpriset i södra Sverige bara skulle bli lite billigare. Man kan tycka vad man vill om elprisområdena men att slå samman dem löser inte problemet med höga priser, säger elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna.

Om det inte löser problemet, varför vill partierna som ingått Tidöavtalet ta bort elprisområdena?

– De är pressade att visa handlingskraft, svarar Ekenstierna som menar att kunskapen om hur elmarknaden fungerar ofta är allt för låg hos makthavare.

Har tagit fram en egen prismodell

Bengt Ekenstierna har tagit fram en egen modell för prissättning som han kallar Bekenmodellen. Enligt den skulle svenska konsumenter bara betala priset det kostar att producera el i i Sverige – då påverkas vi inte heller av priset på den el som importeras för att sedan exporteras.

I klippet hör du Bengt Ekenstierna förklara hur elpriserna skulle påverkas av att Sverige blir ett enda enhetligt elprisområde.

Vad är Beken-modellen?

”Beken-modellen” har fått sitt namn av Bengt Ekenstierna som tagit fram modellen tillsammans med ett tiotal andra elanalytiker.

Modellen handlar om att skilja svenska priser från exportpriser och innebär en anpassning av den nuvarande prissättningsmodellen av Nordpool, den nordiska elbörsen.

El ska alltså inte bli dyrare för de sydsvenska konsumenterna på grund av prispåslaget för exporten av el.

Modellen är ingen konkret lösning utan bör enligt Bengt Ekenstierna ses som en inspiration och ett förslag för att snabbt kunna göra åtgärder för att få ner elpriserna i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.