Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Vi har ett i grunden bra och driftsäkert elsystem, säger Mikael Odenberg, tidigare generaldirektör på Svenska Kraftnät.

Mannen bakom elområdena: ”Det var ett hopplöst case”

Uppdaterad
Publicerad

Energimarknaden är under hård press och svenska elkunder betalar ett högt pris. Mikael Odenberg var generaldirektör på Svenska Kraftnät från 2008 till 2017 och fattade bland annat beslut om de ifrågasatta elområdena.

– Det var ett hopplöst case. Det fanns inga förutsättningar om att fortsätta på den gamla vägen, säger han.

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra elområden. Bakgrunden är en konflikt med Danmark som ansåg att Sverige begränsade utlandsexporten för att gynna svenska elkunder.

Gränserna för elområdena drogs där det geografiskt fanns överföringsbegränsningar, så kallade flaskhalsar, i elnätet. På så sätt skulle det bli tydligt var investeringar krävdes, alltså i praktiken i södra Sverige där priset blev dyrare.

SVT Nyheter granskar

Redan när elområdena infördes höjdes ilskna röster när prisskillnaderna blev ett faktum. “Omritad kraftkarta höjer elpriset i söder”, “Allt fler protester mot elområden” och “Släck inte ljuset över Skåne” var några av tidningsrubrikerna från veckorna efter.

Beslutet togs när den tidigare M-ministern Mikael Odenberg var generaldirektör på Svenska Kraftnät. Han försvarar indelningen.

– Vi hade väldigt länge väldigt låga prisskillnader mellan elområdena. Det systemet fungerade länge mycket väl.

Svarade på kritiken

I en debattartikel i november 2011, ett par dagar efter att elområdena infördes, svarade Mikael Odenberg på kritiken.

Han förklarade att elpriset på kort sikt skulle bli högre i södra Sverige men att Svenska Kraftnät skulle investera miljarder som “kommer att eliminera det mesta av prisskillnader mellan olika delar av landet”. Han lyfte då fram Sydvästlänken som deras viktigaste projekt.

Men Sydvästlänken skulle visa sig bli ett kraftigt försenat projekt som kritiserats för att inte lösa de kapacitetsproblem i Sydsverige som utlovats.

Enligt Mikael Odenberg beror det på tröga tillståndsprocesser, leverantörsproblem och felaktiga teknikval som beslutades före hans tid som generaldirektör.

Det låter som att det är omöjligt för någon att ta ansvar för att det ska fungera?

– Jag tycker riksdagen skulle ta ansvar. Genom att se till att vi får tillståndsprocesser som är mer hanterliga, säger Mikael Odenberg.

Får miljarder för svensk elexport

SVT har granskat Sveriges elexport till Tyskland som har resulterat i miljardintäkter för det norskägda bolaget Baltic Cable – som äger havskabeln med samma namn.

De får, precis som Svenska Kraftnät, så kallade flaskhalsintäkter när det är prisskillnader mellan de områden som elen skickas mellan. Ju större prisskillnad, desto större intäkter.

Mikael Odenberg anser att privatägda utlandskablar är en dålig idé – hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tidigare M-ministern Mikael Odenberg om utlandskablarna. Foto: David Westling

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet