Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damberg (S): ”Ger ytterligare säkerhet för att folk ska klara vintern” Foto: Regeringskansliet

Regeringen vill införa en ”elräkningsakut”

Uppdaterad
Publicerad

För att stävja de höga elräkningarna vill regeringen att staten ska kunna erbjuda lån till elhandelsbolagen – så att de i sin tur kan erbjuda avbetalningsplaner för hushåll och företag som har det tufft.

Avbetalningsplaner för kunder som har svårt att betala hela sin elräkning direkt ska vara på plats senast till novemberräkningen, säger Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff på torsdagen.

– Vi ser att en sådan åtgärd behövs i det här läget eftersom den yttersta konsekvensen för den som inte klarar av att betala elräkningen brukar vara att elen stängs av.

Val 2022

Priserna på rekordnivåer

Rysslands storinvasion av Ukraina och det uttalade energikrig som Kreml bedriver mot Europa har lett till en ökad ekonomisk osäkerhet i hela världen, fortsätter finansministern.

– Kriget och Rysslands agerande på energimarknaderna, som började redan för ett år sedan, har gjort att priserna på el nu är på nivåer som vi inte har sett i Europa tidigare.

”Kompletterande åtgärd”

Damberg framhåller att regeringens fokus är pressa ned elpriserna och kostnaderna.

– Vi arbetar för att ett högkostnadsskydd ska kunna betalas ut så snart som möjligt. Det här är en kompletterande åtgärd för att bygga in ytterligare säkerheter för att folk ska klara vintern.

Finns det inte en risk att man får in folk i en skuldfälla?

– Det stora risken är ju att vissa hushåll med väldigt små marginaler faktiskt inte kan plocka fram pengarna för en elräkning. Att då faktiskt kunna sprida ut kostnaderna i väntan på att högkostnadsskyddet kommer, jag tror att det är ett klokt sätt att jobba på, svarar Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet