Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilka länder reser turisterna från under pandemin? Hör Graham Richardson, delägare på Arctic retreat, berätta i klippet. Foto: Randi Gitz/SVT

Pandemin föder kreativa lösningar bland turismföretagen i Norrbotten

Publicerad

Pandemin har stoppat resandet för både långväga och nära turister. Därför tvingas nu turismföretagen i Norrbotten ta till andra lösningar för att få in pengar.

Under sommaren är vanligtvis Arcus camping i Luleå en hektiskt plats fylld av norska turister. Så ser det även ut det här året – men nu är det inte norrmännen som fyller campingen. Istället hyr man ut stugor till de företag som bygger exempelvis Hybrit och Facebooks serverhallar.

Rör man sig inåt skogarna till tystanden så finner man liknande prov på kreativitet.

Diskret retreat för rika

Kör man längs en oansenlig och knagglig väg ner till Råneälven kommer man överraskande fram till ett exklusivt retreat, riktat till främst amerikanska och asisatiska gäster som söker vinternatt, tystnad och norrsken.

På Arcitc retreat har de bara tre stugor och hög servicenivå. Långväga gäster kan köpa paket där en rundresa ingår, med några nätter här och några nätter på Treehotel. Här har nu en svensk familj fått hyra in sig någon natt under sommaren till lägre kostnad än på vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer