Maja Mella, verksamhetsledare vid STR-T, förklarar varför den nya organisationen kan ställa till det för många äldre i Tornedalen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Polisen vill bli mer digital – riksförbund oroliga över de äldre

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset (STR-T) riktar kritik mot polismyndighetens planer på att digitalisera polisens serviceverksamhet. Nu kräver man svar från statsråden om hur det påverkar meänkielitalande och äldre i Tornedalen.

Riksförbundet vill att Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala, Gällivare och Kiruna ska slippa vara med i det planerade digitaliseringsprojektet.

– Vi menar att Tornedalskommunerna ska stå utanför fram till 2030 med respekt för den äldre befolkningen som har svårt med den nya digitala tekniken samt att många har svårt att formulera sig på svenska eftersom de har meänkieli som modersmål, säger Maja Mella, verksamhetsledare vid STR-T.

Vill att meänkielitalande ska få säga sitt

Maja Mella vill även att meänkielitalande blir remissinstanser i serviceprogrammets utveckling. Det vill säga tornedalingar, kväner, lantalaiset och förvaltningsområdeskommunerna för meänkieli.

Hon har därför skickat ett skriftligt yttrande till inrikesminister Mikael Damberg (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind och rikspolischefen Anders Tornberg.

I videon ovan kan du höra mer av Maja Mellas kritik mot polismyndigheternas serviceprogram 2024 samt inrikesminister Mikael Dambergs (S) svar.

”Kräver att man tar hänsyn”

STR-T är bekymrad och orolig om polismyndigheten inte kan erbjuda digitaliserade tjänster på meänkieli om digitaliseringen blir verklighet.

– Vi kräver att man tar hänsyn till lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, vilket innebär att vi får service på vårt språk, både i tal och skrift, säger Maja Mella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.