Kritik mot nedskärning av ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet i landstinget, centerpartisten Lars-Åke Mukka, som fram till januari jobbade som just ambulanssjuksköterska skräder inte orden när han kritiserar att en av tre ambulanser står still i sommar.

– Det här är ett magplask och ett stort misslyckande av Norrbottens läns landsting, säger Lars-Åke Mukka.

Ambulansen som är stationerad i Vittangi kommer inte att användas i sommar, på grund av att landstinget inte hittat sommarvikarier.

Det är en av de tre ambulanserna i Kiruna kommun och att den står still kan leda till längre väntetider för folk som behöver hjälp.

– De direkta följderna är ju att patientsäkerheten kommer att bli betydligt sämre, säger Mukka och menar att det är oacceptabelt att väntetiderna kan bli längre.

Omöjligt bemanna bilarna

Landstingets verksamhetschef i Kiruna, Helena Fredriksson Ågren, säger att man hamnat i den här situationen för att det är lagstadgat att anställda ska kunna ta semester fyra veckor.

 – Vi kan inte bemanna alla bilar som det ser ut idag.

Men ska man spara på säkerheten, när det handlar om att rädda liv?

– Det här är inte att spara på säkerheten, utan det är att prioritera vart behöver vi de resurser vi har bäst.

Lars-Åke Mukka köper inte argumentet om lagstadgad semesterrätt.

– Visst, alla har rätt till semester men det kan ju aldrig få bli ett argument för att man försämrar patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.