Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör repisvaaraborna som är kritiska till att samhällsservicen – som mataffär och skola – prioriterats bort i nya stadsdelen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kritik mot samhällsservicen på Repisvaara

Publicerad

Repisvaara är en stadsdel under uppbyggnad – men samhällsservicen har prioriterats bort. Detta trots att kommunen satsat på att ersätta ett fungerande samhälle i Malmberget.

Området ligger naturskönt vid berget Dundret med utförsåkning, Hellnerstadion med längdskidåkning i världsklass och närhet till friluftsliv men likväl närhet till Gällivare centrum – och det är orsaken till att många vill bo på Repisvaara.

Saknar samhällsservicen

Men medaljen har även en baksida för hittills har bostäder varit prioritet ett, enligt Gällivare kommun, och det på bekostnad av samhällscervicen.

Och saknaden av samhällsservice som mataffär och skola är stor hos många repisvaarabor.

– Vill man att det ska vara en attraktiv plats att bo på så måste samhällsservicen finnas här, det borde byggas samtidigt som man bygger bostäder, säger Joakim Johansson.

– Livsmedelsaffär hade varit viktigt eftersom det fanns i Malmberget och folk har flyttat därifrån hit så anser jag att det är en service som är viktig, att man inte ska vara bilberoende för att handla mat. Sedan finns det många äldre som bor här och då måste man även tänka på deras servicebehov, säger Ebba Ringqvist.

”Haft bråttom att flytta folk”

Daniel Oldhammer, som flyttat upp från Dalarna, anser att det gått lite för fort med samhällsomvandlingen från Malmberget.

– Nog har de haft bråttom att flytta allt folk och bygga upp nytt, säger han.

Hör kritiken från de boende även om de är nöjda med området i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet