Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dan Johansson vid Gällivare kommun berätta om framtidsplanerna för Repisvaara i videoklippet. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Se nya stadsdelen växa fram när Malmberget töms: ”Nästan nått målet”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor måste flytta på grund av LKAB:s gruvbrytning i Malmberget. Och ett område där det byggs nya villor, bostadsrätter och hyresrätter är Repisvaara – där det i framtiden kommer bo närmare 3 000 Gällivarebor.

Det råder nybyggaranda i Gällivare när nya bostadsområden skapas på grund av gruvbrytningen i Malmberget och folk måste flytta.

Ett av områdena är Repisvaara, ett stadsnära område, som ligger mitt emellan Gällivare centrum och Dundret. Ett område som för några år sedan var ett stugområde med cirka 30 stugor.

”Har nästan nått målet”

Kommunfullmäktige i Gällivare antog en utvecklingsplan för Repisvaara stugområde 2013. Enligt planen skulle området innehålla cirka 1 000 bostäder med 2 000 inflyttade.

– Vi har nästan nått målet. I dag, nio år senare, finns det 900 bostäder på området och 1 750 personer har flyttat hit och det finns fortfarande lediga tomter, säger Dan Johansson, tf. förvaltningschef samhälls- och teknikförvaltningen i Gällivare.

Kommunen har köpt mer mark

Och nu finns det planer på att utöka området. Gällivare kommun har köpt 34 hektar mark som kallas Harrträsk vid Dundrets fot.

– Det nya området Harrträsk vid foten av Dundret kommer att bli en mix av småhus och flerbostadshus och det kommer att bli ski-in-ski-out vid Dundrets skidanläggning.

Totalt kommer Repisvaaraområdet bli drygt 100 hektar – och om tio år är förhoppningen att det bor närmare 3 000 personer i området och bli ett av de största bostadsområdena i Gällivare.

Se bilder och hör framtidsplanerna för Repisvaara i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.