Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har väl ingen skyldighet att svara” – hör konsulten Anna-Riika Törrönen som granskat Gällivares LVU-hantering. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kritiserade konsulten: Olika utredningar i Älvsbyn och Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Konsulten, Anna-Riika Törrönen, som tidigare har fått hård kritik för sin utredning i Älvsbyn menar att det inte finns likheter med hennes uppdrag i Gällivare.

– I Gällivare har det funnits helt andra förutsättningar, säger Anna-Riika Törrönen.

Det var Anna-Riika Törrönens granskning av tre LVU-ärenden i Älvsbyn som startade härvan där tre barn fördes hem till sina föräldrar – som nu är misstänkta för sexualbrott mot barn.

I efterhand har Älvsbyns kommun gått igenom Törrönens granskning och pekar på att det finns stora felaktigheter.

LVU-härvan i Gällivare

Den nya utredningen menar att Törrönen till stor del har saknat grund för sin kritik och sina påståenden om brister.

Vill inte ge några intervjuer

Under onsdagen var det dags för Anna-Riika Törrönen att presentera delar av sin utredning för Gällivare kommun. Och den visar på stora brister.

– Det är ett flertal allvarliga missförhållanden och min rekommendation är att en översyn genomförs gällande samtliga rutiner, skriver hon i rapporten.

Törrönen ställer inte upp på några intervjuer och vill inte kommentera kritiken i Älvsbyn.

Däremot menar hon att den utredning som presenterades i Gällivare under dagen inte har några likheter med den granskning som genomfördes i Älvsbyn – hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet