Kulturarbetsförmedlingen i norr försvinner: ”Det blir förödande”

Publicerad

Igår meddelade Arbetsförmedlingen att drygt hälften av deras kontor ska läggas ned. Vilka och hur många det blir i Norrbotten är inte specificerat, men Kulturarbetsförmedlingen räknar redan nu med att försvinna. Något som regionhandläggaren tror kommer att märkas rejält.

– De flesta jobb jag förmedlar är via lokala kontakter, säger Lars Nilsson, regionarbetsförmedlare kultur/media.

– Lokala arbetsgivare kontaktar mig och frågar om jag har någon som kan det här eller det här. Och då kan jag matcha ut någon till det jobbet. Och det är för att jag känner till arbetsmarknaden som är här och för att jag känner till arbetsgivarna och de förutsättningar som finns. Att leva i Norrbotten är inte som att leva i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Storstadsperspektiv dominerar

Kulturarbetsförmedlingen är en egen nisch. Här ingår en mängd olika yrkesgrupper.

Men regionhandläggaren Lars Nilsson förmedlar inte bara jobb i länet utan också i resten av Norrland och norra Svealand. Man har gjort en egen nisch för kultur och media för att det anses fungera på ett annat sätt i de yrkena.  Det handlar bland annat om projektanställningar och obekväma arbetstider i större utsträckning än annars.

Nu planeras att Stockholm, Göteborg och Malmö ska förmedla alla jobb inom kultur- och media. Lars Nilsson tror inte att storstäderna kan göra jobbet bra utan att det blir ett storstadsperspektiv. Och han poängterar att han inte höjer rösten för egen vinnings skull. Det vill säga för att få behålla jobbet.

– Det kan hända att jag får gå på grund av att det är 4 500 som ska sluta. Och då får jag gå, det är inte mer med det, säger Lars Nilsson. Men jag pratar om funktionen regionhandläggare. Att inte plocka bort den och plocka bort den lokala kännedomen och det uppbyggda nätverk som redan finns här. Det skulle vara förödande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer