Hör Tomas Vedestig (SJVP), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden i Norrbotten, berätta om det stipendium som ska hjälpa kulturföretagare. Foto: SVT/Micke Nyberg

Kulturföretagare får krisstöd av Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten inför nu ett kulturstipendium för att dämpa coronakrisens effekter. Kulturföretagare i länet kan få maximalt 30.000 kronor i stöd för att vidareutbilda sig och betala räkningar.

Det är den regionala utvecklingsnämnden som står för stipendiebudgeten på två miljoner kronor och satsningen har möjliggjorts för att medel frigjorts när flera andra projekt ställts in på grund av Coronaepedemin.

 Nämnden ser det som en unik satsning och menar att konstnärsföretag, med F-eller FA-skattsedel, nu kan få stöd för att jobba mer med utvecklingsfrågor och även betala räkningar.

”Mildrar effekterna”

– Vi kan bidra till att mildra de negativa effekterna av det stora inkomstbortfall som kultursektorn har drabbats av. Varje företag kan få 30.000 kronor och får alla maxbeloppet så räcker det till 60 företag, men vi hoppas att 100 kulturföretag i Norrbotten ska få ta del av pengarna, säger Tomas Vedestig (SJVP), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden.

Kulturstödet är inriktad mot områdena bild och form, slöjd, film, litteratur, teater och musik och ansökningstiden är mellan 28 april till 15 maj.

– Sedan ska vi betala ut pengarna snabbt. Det här är ett sätt för oss att gå in och stötta kulturföretag i de här kristiderna och det känns bra att kunna göra det.

”Bättre än ingenting”

Men maximalt 30.000 kronor i stöd – det låter inte mycket?

– Nej, tyvärr. Helst hade vi velat lägga ännu mer, men det här var det vi kunde skrapa fram just nu i vårt ekonomiskt pressade läge. Det är bättre än ingenting nu när många kulturföretag är i ett krisläge. Det handlar om dagar eller veckor innan det blir väldigt allvarligt och då kan stipendierna komma väl till pass, säger Tomas Vedestig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.