Hör ledarskribenten Daniel Persson förklara varför han använde orden ”främmande, invasiv art” om samebyar i videon ovan. Foto: SVT

Ledarskribent i Norrbottens-Kuriren kallade samebyar för invasiv art

Uppdaterad
Publicerad

I en text på Norrbottens-Kurirens ledarsida kallar Daniel Persson samebyar för en ”främmande, invasiv art”. Ett ordval som nu möter hård kritik.

– Jag har absolut ingenting emot samer eller andra folkgrupper, och jag är definitivt inte rasist, säger ledarskribenten Daniel Persson.

Det var den 14 maj som Norrbottens-Kuriren publicerade en text på sin ledarsida med rubriken ”Mät gärna min skalle, men ta inte min mark”. I texten intervjuas politikern Krister Pounu (KD). Men det är Daniel Perssons egen formulering om samebyar som väckt mest uppmärksamhet.

Kraftfulla reaktioner efter uttalandet

Så här skrev ledarskribenten Daniel Persson:

”Samebyn är en udda fågel i det svenska samhället som ju bygger på regelefterlevnad. Som systemet är utformat i dag är det kanske till och med lämpligt att likna det med en främmande, invasiv art.”

Reaktionerna blev kraftfulla, främst bland samer, eftersom en invasiv art är något som förökar sig av egen kraft och som skadar det eko-system som det introduceras till.

Efter uppmärksamheten: ”Jag ångrar mig”

En tid efter publiceringen valde Norrbottens-Kurirens ansvarige utgivare, Lenitha Andersson Junkka, ta bort den kritiserade formuleringen.

– Jag önskar att jag inte hade uttryckt mig så, men det gjorde jag och det ångrar jag. Jag förstod inte då att folk skulle tro att jag menade samer och inte samebyn som organisatorisk konstruktion. Jag erkänner att ledaren var dålig. De onödigt hårda formuleringarna skulle ha tagits bort. Det gäller inte minst formuleringen om en invasiv art, säger Daniel Persson.

Han fortsätter:

– Jag har absolut ingenting emot samer eller andra folkgrupper och jag är definitivt inte rasist.

I klippet hör du ledarskribenten Daniel Persson förklara hur han tänkte när han skrev den kritiserade formuleringen i sin ledartext.

Här är ett utdrag ur texten med ordvalen som fått hård kritik. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.