Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör gruppledaren Henrik Blind (MP), samt medlem i Tuorpon sameby, om vad han tycker om den omtalade ledaren i Norrbottens-Kuriren. Foto: SVT

Gruppledaren Henrik Blind (MP) i Jokkmokk: ”Det var en smärtsam läsning”

Uppdaterad
Publicerad

Gruppledaren och renägaren Henrik Blind (MP) i Jokkmokk reagerar starkt på att samebyn liknas vid en främmande invasiv art på Norrbottens-Kurirens ledarsida.

– Det piskar upp negativa lokala stämningar mot samer, säger han.

Efter Girjasdomen, som gav Girjas sameby ensamrätt att upplåta jakt och fiske i sitt område, kom rapporter om att hat och hot mot samer ökar. Och för några veckor sedan publicerade TV4:s Kalla Fakta ett granskade program om det ökade hatet och hoten mot samer.

I kölvattnet av detta publicerade lokaltidningen Norrbottens-Kuriren den 14 maj en ledartext där samebyn liknas vid en främmande invasiv art som inte hör hemma i Norrbotten.

”Grova generaliseringar”

Gruppledaren, Jokkmokksbon och renägaren Henrik Blind (MP) blev både chockad och ledsen när han läste ledaren.

– Den piskar upp lokala stämningar där det är okej att likna en folkgrupp och dess organisering vid något som sprider sig av egen kraft och som skadar eko-systemet som det har introducerats till. Ordet invasiv betyder just att det inte hör hemma här, säger Henrik Blind.

Han fortsätter:

– Det är som att kastas tillbaka till rasismens mörkaste platser på 30-40-talet med grova generaliseringar av en etnisk folkgrupp. Och det på bästa plats i morgontidningen. Det var en smärtsam läsning.

Hör mer om hans tankar kring ledartexten i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer