Ordförande Per-Olof Nutti säger att han kommer ta upp frågan på nästa styrelsemöte eftersom att många har reagerat. – Det här är inte acceptabelt, säger han. Foto: SVT

Sametinget förbereder markering mot tidningen: ”De hetsar folk mot samer”

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget förbereder en officiell markering mot Norrbottens-Kuriren efter att tidningen liknat samebyn med en främmande invasiv art som egentligen inte ska finnas.

– Jag tycker att tidningen hetsar folk mot samer, säger sametingets ordförande Per-Olof Nutti.

Norrbottens Kurirens ledarskribent Daniel Persson ville angripa själva konstruktionen med en sameby i samband med att rennäringslagen ska göras om. Men de uttryck han använde gjorde att det blev en diskussion om dessa i stället.

”Hets mot folkgruppen samer”

Sametingets ordförande Per-Olof Nutti säger till SVT Nyheter Norrbotten att det nu krävs en markering mot tidningen i form av ett uttalande eller annat.

– Jag kommer att ta upp frågan på nästa styrelsemöte eftersom det är en stor reaktion inom den samiska befolkningen. Visst är det bra med debatter, men det här är inte acceptabelt. Det måste bli ett uttalande mot tidningen, mot hetsen mot folkgruppen samer, säger han.

”Det är inte Kurirens hållning

Norrbottens-Kurirens ansvariga utgivare Lenitha Andersson-Junkka påpekar dock att man måste hålla isär tidningens ledarsida och nyhetssidor.

– Det ledarsidan skriver är ledarsidans hållning och den allmänna redaktionen är friställd från ledarsidan. Det är inte Kurirens hållning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.